wtorek, 5 lipca 2016

Maslo czosnkowo-ziolowe z awokado

Bardzo smaczna i duzo zdrowsza alternatywa dla zwyklego masla. Mianowicie maslo z awokado, umownie nazwijmy to maslem ale wiadomo, ze maslem to nie jest. Zapewniam jednak, ze jest bardzo smaczne :) Mozemy wykorzystac je jako smarowidlo do pieczywa albo dip np. do warzyw. Samo awokado jest dosyc neutralne w smaku wiec w zaleznosci co do niego dodamy to taki uzyskamy smak. Dzisiaj w wersji czosnkowo-ziolowej a dokladniej pietruszkowej.
Idealnie komponuje sie w pelnowartosciowe weganskie danie razem z Plackami z kaszy gryczanej


Maslo czosnkowo-ziolowe z awokado



Skladniki:

1 dojrzale awokado
1 maly zabek czosnku 
1 lyzka soku z cytryny
kilka galazek pietruszki ( drobno posiekanej )
sol i pieprz

Awokado przekroic wzdluz nozem do pestki a nastepnie przekrecic dzielac owoc na pol. Wyjac pestke ale zachowac. Lyzka wyjac miazsz do miseczki i rozdrobnic na papke widelcem. Natychmiast dodac sok z cytryny, czosnek przecisnac przez praske, dodac posiekana pietruszke, doprawic sola i pieprzem. Wlozyc ponownie pestke. Gotowe!
Sok z cytryny i pestka sprawiaja, ze miazsz awokado tak szybko nie sciemnieje i zachowa ladna, swieza barwe.

Smacznego !


Bliny gryczane i czosnkowo ziolowe maslo z awokado

Prześlij komentarz

Printfriendly